07 september 2008

Om racen Berner SennenBerner Sennen

Oprindelse

Racen Berner Sennen stammer fra Schweiz.

Man kan følge Bernerns historie helt tilbage til

romertiden, nogle mener at Berneren stammer fra en hunderace fra Asien, men senere års forskning viser at racen allerede var etableret i Schweiz unde romertiden.

I sidste halvdel af 1800-tallet blev mange fremmed artede racer indført i Schweiz. Det blev moderne at hundene skulle have stambog, og de lokale hunde forsvandt næsten helt. Næsten kun i området Dürrbachtal var der Berner Sennen tilbage.


I starten af 1900-tallet blev hundeentusiasten Franz Schertenlieb interesseret i racen, og i 1908 opdagede den schweiziske kynolog Albert Heim også racen, og de fik sat gang i opdræt af racen igen. I dag er Berner sennen en af de mest udbredte racer i Schweiz.


Racestandard

Uddrag af racens standard Helhedsindtryk: Langhåret, over middelstor, kraftig og bevægelig med grovbyggede lemmer; harmonisk og velproportioneret. Forholdet mellem skulderhøjde og kropslængde skal være ca. 9:10; heller kompakt end lang. Sikker, opmærksom, vagtsom og frygtløs i hverdagssituationer. Godmodig og hengiven overfor folk den kender; selvsikker og vennlig overfor fremmede. Middel af temperament, let at styre.

 

Temperament

Der blev stillet store krav til en Berner Sennen som landmandens brugshund: Den skulle være vagtsom, skarp men ikke bidsk. Den skulle vølge føren i hvert skridt og den skulle følge hestevognen. Den måtte aldrig løbe ud i markerne, og denmåtte ikke jage vildt. Katte og høns skulle lades i fred, og den måtte absolut ikke strejfe. Den skulle bevogte førerens ejendele og forsvare føreren. Alle disse krav kan en Berner Sennen udfri. De fleste Berner Sennen-hunde kan klare disse ting uden dressur, kan de ikke det, skal der blot en smule dressur til for at ”vække” de sovende kundskaber. Vil man derimod lære en Berner Sennen noget som ikke ligger i dens gener i forvejen, kan det være særdeles vanskeligt – for ikke at sige nytteløst.

 

Diverse

I nyere tid er Berner sennen kendt som en schweizisk gårdhund, der bliver brugt til trækhund for at fragte mælk fra gården til mejerierne i dalen – desuden bruges den som hyrdehund.

Berner sennen har en særlig teknik for at drive kvæg: den snapper kvæget i haserne.

Dette er ”genetisk indbygget” og Berneren kan forsøge at ”drive” sine egne mennesker på samme måde.

Ingen kommentarer: