07 september 2008

Gode råd fra BernerMor vedr. indkald


Her et par hurtige grundregler omkring indkald:
 
1) Kald aldrig på hunden, hvis du ikke er sikker på den kommer. Så lærer den kun, at den faktisk kan blive væk. Det er en vigtig regel!
2) Sørg for at gå tilbage til den allermest basale grundtræning og start derfra igen med at bygge indkaldet op. Start på græsplænen derhjemme med absolut ingen forstyrrelser og max belønning.
3) Skift mellem forskellige belønninger : pølser, skinke, kylling, lever osv i mad afdelingen. Leg, kæl og ikke mindst: En hurtig kort lille sjov løbetur sammen med hunden, når den kom på indkaldet. Hvis den gider, så brug evt et trækketov, som i begge holder i mens I løber. Varier mest muligt. Sørg for at det er SJOVT! At komme hen til dig.
4) Fang ALDRIG ALDRIG ALDRIG ud efter hunden. Den skal komme helt hen til dig af sig selv. Ellers har du en hund, der står lige en arms længde fra dig.
5) Sørg for at give hunden fri cirka 8 ud af 10 gange du har kaldt på den, så den ikke forbinder dit indkald med, at "nu slutter alt det sjove, øv". Nej, oplevelsen skal for hunden være, at "selvom der blev kaldt, fik jeg lov at gå tilbage til det, jeg var ved, som var helt vildt skægt. Men jeg fik lige en leverguf med på vejen, hurra".
6) Brug JACKPOT når hunden virkelig har gjort det godt. For eksempel kom på det indkald, du godt vidste var liiiidt tvivlsomt. Eks når der er noget sjovt i nærheden, som kunne have været li´ge så spændende som at komme hjem til far. Jack pot kan være hundens absolutte favoritgodbid, det kan være katte pate eller leg eller..... mulighederne er mange. Men brug JACKPOT godbidden med omtanke. Den skal være noget, hunden virkelig stræber efter. Det kan også være flere af den alm slags godbidder, men bare fem-seks styk, måske. (Givet en af gangen, så det rigtig bliver fedt og mærkes, at der er flere)
7) Sørg for at bruge det samme - absolut samme - signal til indkald hver gang. Kom Bosco er ikke det samme som Bosco kom! Eller Bosco kom her. Eller Bosco komnu her. osv osv. Hunden forstår ikke ordene. Så gør det helt helt simpelt.
 
Mht at komme ind fra haven, er der også kun en ting at gøre:: De gange det lykkes, så skal det bare være helt vildt godt! Katte pate, vild jubel, leg, belønning, aftensmad, godbidder ud over det sædvanlige - og så får han straks lov at gå ud i haven igen! Så han ikke tror, at det bare er rigtig kedeligt at komme, for nu skal jeg jo ind.....
 
Det gælder om at tænke og planlægge. Det lyder enkelt, men er helt vildt svært , kan jeg trøste dig med :-))
 
God fornøjelse!
 
Kh Pia

Ingen kommentarer: